Twin Towers met Wolk in Seoul ongepast?

The Cloud Seoul

The Cloud Seoul

Fabelachtig, mooi, super, was het eerste dat in me opkwam toen ik deze foto zag en daarnaast ook een vreemd gevoel. Kwam dat nou door de titel van het blog van Le Monde dat ik las, of zou ik het anders ook direct gezien hebben? Hier gaan de vliegtuigen door de Twin Towers. Kan dit? Mag dit? De organisatie van nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 vindt het zo ongepast dat ze eist dat het project van het Nederlandse MVRDV, dat in 2016 klaar moet zijn, gestopt wordt.

MVRDV zegt dat “The Cloud”, zoals dit project in Seoul heet, ontworpen is met het idee van zon, licht en buiten zijn in een stad. De slideshow op de website van het architectenbureau toont dat ook heel duidelijk. Daarnaast willen ze ook nog eens het bekende beeld van skyscrapers doorbreken door die ‘wolk’ in het midden.

De website gizmodo.com vraagt zich af of ze hun hersens wel op een rijtje hadden toen ze daar bij MVRDV aan het ontwerpen waren. Of nou echt niemand aan die gigantische stofwolk, die in het wereldgeheugen is gebeiteld, had gedacht. Die inderdaad direct bij je opkomt als je de maquette bekijkt zoals zìj hem op hun site hebben geplaatst.

De twee torens worden gebouwd bij de ingang van het Yongsan DreamHub project in Seoul. Een totaal ontwerp van Studio Libeskind. Tevens de ontwerpers van het nieuwe World Trade Center in New York. Dat nieuwe WTC heeft exact dezelfde hoogte als de oude torens om te laten zien dat de New Yorkers niet bang zijn geworden.  Met de antenne heeft het geheel een expliciete hoogte van 1.776 voet (541.3 m). 1776 was het jaar van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Een politiek prikje. Op YouTube laten ze zien dat alle bouwvakkers zich bewust zijn dat de wereld mee kijkt. Alles benadrukt de wil om door te leven, sterker en beter dan voor die wolk.

Lucht, tuinen en ruimte; Fabelachtig!

Wat is dan het probleem om in Seoul een luchtige herinnering aan die stofwolk te creëren in de vorm van tuinen en ruimte? Een plek om het leven te vieren lijkt me en je bewust te zijn dat verdriet en ellende overwonnen kunnen worden.

Controversie is er altijd, over welk ontwerp waar dan ook. In Seoul hebben ze laten weten dat de kritiek nergens op slaat en de bouw deze maand wordt gestart. Er worden geen wijzigingen in het ontwerp aangebracht. MVRDV heeft op hun site gezet niemand te hebben willen kwetsen (klik op ‘Read’).

Na dit allemaal bekeken, gelezen en overdacht te hebben, blijf ik bij mijn eerste gevoel: Fabelachtig.

About Eisjen

Mijn wereld gepresenteerd zoals ik het liefst kook. Kijken welke ingrediënten voorhanden zijn. Bedenken hoe je er iets moois van kunt maken. Aan de slag gaan en genieten. Muziek, wijn en bier zijn goede smaakmakers. Boeken en films mooie afrondingen van de dag. Familie voor het warme bad. Kunst voor het extra geluksgevoel. Het museum om in te werken en te bezoeken. De tuin om te wroeten met blote handen. Af en toe op pad voor nieuwe impulsen. Kortom; ik tel mijn zegeningen hier.
This entry was posted in Architectuur and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.